Jobbe smart hjemmefra uten ryggsmerter!

 

hjemmekontor

Det er mange i dag som jobber på kontor men i stedet ønsker å jobbe mer hjemmefra men uten det rette arbeidsmiljøet kan du sette deg opp for både stress og ryggsmerter. 

Studier viser at vi jobber mer og mer hjemmefra, enten på grunn av valg eller fordi det forventes fra oss. Nær halvparten av lønnstakerne i Norge har fleksitid og noen over en tredjedel av alle norske arbeidstakere kan også jobbe hjemmefra ved behov eller som en fast ordning. Denne friheten gjør det lettere å balansere familielivet med arbeid men for å jobbe konstruktivt hjemme er et hjemmekontor nødvendig.

Noen kanskje tenker på å jobbe hjemmefra som å sitte på sofaen med en bærbar datamaskin, favorittmusikken som spiller i bakgrunnen og jobbe mens du vandrer rundt i pysjen. Men de fleste som begynner å jobbe hjemmefra uten å opprette et hjemmekontor innser raskt at det å jobbe på sofaen kan være fint av og til, men det er ikke veldig produktivt. Ikke bare er det dårlig for ryggen din men det er også for mye fristelse å sette ned den bærbare datamaskinen og skru på TV eller tar en liten lur som fort ender opp i et par timer.

For de med planer om å jobbe hjemmefra anbefales det å vurdere å skape en arbeidsstasjon men dette er også viktig hvis du ikke gjør betalt arbeid på datamaskinen hjemme. Generelt i vårt daglige liv bruker vi mye tid foran skjermen, betaler regninger, handler eller spiller automater på nettet på fritiden. Mange design av nye hus og leiligheter vurderer allerede behovet for en arbeidsstasjon med byggeplanen med internettilkobling, lys og ventilasjon for et godt arbeidsmiljø. Men det er mye du kan gjøre uten å gjenoppbygge huset ditt og forhindre uproduktive situasjon hvis du vil jobbe hjemmefra. Her har du en utfyllende liste over ting du bør vurdere når du setter opp et eget hjemmekontor.

8 smarte ideer til hjemmekontor

Vurder å sette opp et område på arbeidsstasjonen for referansemateriell som bøker, magasiner og andre ting du ofte bruker til informasjon.

Gjør kontorrekvisita tilgjengelig. Hold skrivebordet og skuffene dine organisert, slik at det blir enkelt å få penn og papir, stiftledninger, en kalkulator, papirklipp osv.

ørg for at skrivebordet bestandig er ryddig etter en arbeidsøkt. Et rotete skrivebord reduserer ofte arbeidslysten. Overvei å ha et korkbrett hvor du fester alle gule lapper og  notater du har bruk for i arbeidet, ikke la de flyte utover pulten.

Dekorer arbeidsstasjonen din med ting som skaper kreativitet og inspirasjon. Lyse farger øker energi. Heng gjerne opp et papir med personlige mål på som er godt synlig da dette kan hjelpe deg å holde motivasjonen opp etter en tøff arbeidsdag.

Legg hjemmekontoret langt fra soverommet ditt. rom du sover i er en sjeldent god kombinasjon med et hjemmekontor. De to miljøene utfyller ikke hverandre.

Treverk med røde aksenter er ideelle for å stimulere kreativitet og produktivitet.

Luftsirkulasjonen inne i rommet skal være kontinuerlig for å sørge for at du får tilstrekkelig oksygen til hjernen, da vil man ikke oppleve så mye tretthet i løpet av arbeidet. Sitt gjerne på et rom hvor du har mulighet for åpne vinduer.

Når du er ved skrivebordet ditt og ikke har vindu i nærheten, sørg for at du ser utover rommet og ikke med ryggen mot døren eller ser rett i veggen.

Hjemmekontor eller arbeidsstasjon?

Et hjemmekontor er ikke bare en arbeidsstasjon. Vi mener at du bør prøve å  ikke bare å ha et område der du komfortabelt kan bruke datamaskinen, men en dedikert plass hvor du også kan gjøre papirarbeid.

Det er et sted hvor du kan sette deg ned, lese og skrive, gjøre litt tankearbeid, organisere dine økonomiske dokumenter, sortere gjennom regningene dine og gjøre andre nødvendige arbeidsoppgaver.

Hvis du mangler denne typen personlig plass i hjemmet ditt, så er det kanskje tide for deg å lage en.

Hjemmekontor arbeidsstasjon layout og design

Hvis du har et ekstra rom i huset ditt, kan du konvertere det og gjøre det til ditt hjemmekontor.

Hvis du ikke har et ledig rom, så bare se etter et hjørne hvor du kan sette opp arbeidsplassen din.

Et L-formet skrivebordsmøbel er vanligvis det beste å bruke, men et vanlig skrivebord er også bra.

For de som jobber foran et data skrivebord, legger du til et bord ved siden av deg hvor du kan skrive, sortere papir og lignende arbeid

Til slutt kan du bruke spisebordet ditt hvis du har et lavt budsjett eller har plassbegrensninger. Invester i et enkelt arkivskap eller et utstyrsbord som du kan sette ved siden av deg mens du arbeider i din spisestue.

Hjemmekontor struktur og belysning

Tilstrekkelig plass og god belysning. Hvis du liker å tråkke rundt mens du tenker, ha litt plass til å bevege deg.

En komfortabel hjemme kontorstol. Invester på en god med effektiv back-støtte. Du sitter på den mens du tjener penger, så det er verdt det.

Har en pulsklokke eller tidtaker og kalender. Disse kan hjelpe deg med å administrere din tid og holde deg på plan med oppgavene dine.
Ha en søppelkasse ved siden av deg. Du kan også velge å ha en boks hvor du kan kaste alt papiravfall som du kan resirkulere til senere.

Dette er forsåvidt ikke bare gode ergonomiske råd til de som skal jobbe hjemmefra, men for alle som også sitter mye på fritiden med ulike aktiviteter på nett. Mange i dag bruker mye tid ved dataskjerm eller med bøyd nakke over en mobiltelefon og nettbrett i sofaen. Prøv heller en kontorstol og løft skjermen i en mer naturlig sittestilling, så vil du nok holde ut lengre og være mer skjerpet i spillet også.